Haraldur Thorleifsson om att vara nomaddesigner

Författare: Lewis Jackson
Skapelsedatum: 6 Maj 2021
Uppdatera Datum: 19 Juni 2024
Anonim
Haraldur Thorleifsson om att vara nomaddesigner - Kreativ
Haraldur Thorleifsson om att vara nomaddesigner - Kreativ

Innehåll

Trots att ha blivit allt från filosofi till ekonomi och strukturteknik under sina yngre år har design varit den konstanta i Haraldur Thorleifsson - aka Hallis liv. Och när han väl hade bestämt sig för en karriär som pressade pixlar fanns det inget halvhjärtat i hans ansträngningar.

Hittills har han samlat på sig en kundlista som inkluderar Google, The Economist, YouTube och Microsoft, startat sin egen fullservicebyrå - Ueno - och plockat upp Webbys, Awwwards och FWAs - för att inte tala om ett nettopris för sin enastående portföljsida . Vi chattade med den nomadiska designern för att ta reda på hur han kom igång, nyckeln till en fantastisk personlig webbplats och hur det var att arbeta med jultomten.

Hej! Varför presenterar du inte dig själv och ditt arbete?

Hallå där! Jag heter Halli, jag är en kreativ regissör och designer av saker som visas på skärmarna. Jag är grundare och rektor för Ueno, en digital byrå med full service. Jag kommer ursprungligen från Island men de senaste åren har jag arbetat främst för internationella kunder. Våra nuvarande kunder på Ueno inkluderar stora företag som Google, Fitbit, Reuters, Medium och Dropbox.


När blev du först intresserad av design?

Jag började designa efter att jag tog en IT-kurs som en del av mina studier i ekonomi vid det lokala universitetet. Jag gick snabbt vidare till Flash, där jag stannade några år och sedan kom jag tillbaka för att designa. Jag har egentligen bara designat pixlar. Jag kan inte rita mycket på ett papper, och tryckdesign har aldrig intresserat mig - det finns alldeles för mycket fysiska saker i världen.

Hur har din karriär varit?

Under en lång tid hade jag en om-och-igen-relation med design. Jag använde design för att försörja mig själv genom universitetet, avslutade en BA i filosofi, en BS i finans och sedan gick jag vidare till en MS-examen i ekonomi. Runt den tid jag letade efter ämnen för min avhandling i ekonomi insåg jag att jag inte ville bli ekonom, så jag lade det på is och började designa igen. Vid ett eller annat tillfälle har jag studerat byggteknik, utvecklingsstudier för tredje världen och sångskrivning. Jag antar att du kan säga att jag har varit överallt, men de senaste fem till sju åren har det mesta av mitt professionella arbete på något sätt varit relaterat till design.


2007 flyttade jag till New York för att arbeta för Cuban Council, som var en liten digital byrå med några mycket stora kunder. Jag stannade där i ungefär ett år innan jag flyttade tillbaka till San Francisco för att fokusera på min frilanskarriär. Jag arbetade mycket med Upperquad, en SF-baserad byrå, och sen sent förra året startade jag en egen digital byrå, Ueno, baserad på Island.

Vad fick dig att starta en egen byrå? Kasta det upp några oväntade utmaningar?

Jag hade jobbat själv i ungefär sju år och projekten blev större och mer komplicerade. Jag hade alltid medarbetare som jag skulle ta med i projekt, efter behov, så på ett sätt hade jag redan en byrå. Men jag insåg att jag nådde ett tak i skala och jag hade också problem med att förklara för potentiella kunder att de inte bara fick mig, det var ett helt digitalt erbjudande. Så jag samlade några av mina medarbetare, hittade några nya människor och förde allt till en enda enhet. Jag tror att utmaningarna finns men inga som jag inte förväntade mig. För att vara ärlig förväntade jag mig att det skulle bli svårare än det har visat sig vara. Men det är tidiga dagar ännu, kom tillbaka om några månader!


Du har arbetat med ett stort antal toppteknologiföretag. Hur går det att landa så stora kunder?

De första stegen är alltid de svåraste, men när du väl har en bra meritlista och några solida projekt under ditt bälte kan du använda dem som bevis på din förmåga. Vi får mycket arbete hänvisat till oss, så det hjälper att ha goda relationer med kunder - mina tips skulle vara att leverera i tid, vara trevliga och hjälpa dem att uppnå sina mål. Jag får också många projektförfrågningar via min personliga webbplats och Dribbble-konto. Min webbplats har visats här och där och jag har lyckats bygga upp en stor Dribbble-följer, vilket hjälper.

Återigen, med en sådan kundlista, hur håller du dig kreativt frisk? Känner du dig utbränd?

Jag jobbar ibland för mycket och det leder nästan alltid till utbrändhet. Jag tror att 40-timmars arbetsveckan är där av en anledning. Du måste spendera tid med din familj och vänner. Res, lyssna på musik, träffa nya människor. Ta dig tid att njuta av livet innan det är över.

Vilka råd skulle du ge en seniordesigner som vill ta steget och bli kreativ chef?

Känn dina styrkor och svagheter. Bygg ditt eget team och känn deras styrkor och svagheter också. Lita på människorna du arbetar med, ge dem så mycket kreativ frihet som möjligt men vet när du ska knuffa dem på rätt spår. Ha en vision för projektet och var beredd att kämpa för det. Inse att klienten har affärsmål som inte nödvändigtvis passar din ursprungliga kreativa vision. Anpassa. Inse att du med stor sannolikhet lever i en designer-utvecklarbubbla, så du kanske vill utvidga din vänkrets.

Du vann bästa onlineportföljen i årets nettoutmärkelser. Grattis! Vad är hemligheten med en bra portföljwebbplats?

Tack! Att ha bra projekt att visa upp är uppenbarligen ett plus. Jag försöker bygga en historia kring projekten, rita ut intressanta tillgångar och koncept, ge en liten inblick i vad som hände bakom kulisserna och visa lite av min karaktär. Jag hade också en hel del hjälp från min goda vän James Dickie, som gjorde all kodning och hade några bra idéer och insikter.

Webbplatsen Google Santa Tracker var en stor hit. Hur kom projektet till?

Google Maps-teamet kom till Upperquad hösten 2012 och frågade om laget hade några bra semesteridéer. Kärnidén till Santa Tracker - en webbplats där barnen kunde följa Santa när han reste världen och delade ut gåvor - fanns redan där. Men vi insåg snabbt att vi behövde någon form av plattform för att bygga upp spänning före den 24: e, så vi kom på idén om Santa's Village. 2012 hade Santa's Village några spel och scener men 2013 gick vi ut, skapade 24 unika upplevelser och gjorde hela byn till en adventskalender.

Och - utan att använda ordet ”magi” - hur fungerar webbplatsen?

För mig är ”magi” ganska mycket rätt ord. Jag kodar inte själv, så jag kan inte riktigt gå in på detaljerna i det men vi hade en så fantastisk grupp utvecklare och de kunde ganska mycket ta fram alla de galna idéerna vi kastade på dem. I slutet lyckades de till och med göra hela webbplatsen (spel och allt) fullt lyhörd vilket jag tycker är en verkligt anmärkningsvärd bedrift.

Santa-projektteamet distribuerades över hela världen. Vilka utmaningar innebar detta?

Det mesta av arbetet jag har gjort de senaste sju åren har gjorts utanför anläggningen, så vid det här laget är jag ganska van vid det. För mig betyder det att spendera mycket tid på Google Hangouts och jag har kommit ganska bra på att beräkna vilken tid det är i olika delar av världen. När vi gjorde det första jultomteprojektet var jag i Tokyo och bestämde mig för att jag inte skulle låta geografi komma i vägen när jag köpte talangen. Så jag började bygga det bästa laget jag kunde hitta. I slutet hade vi en ledande illustratör i Nya Zeeland och nyckelpersoner i Sydney, Chicago, Reykjavik, London, Stockholm och en massa andra platser. Det fanns några tidiga morgnar och sena nätter, men i slutändan gick allt.

Vilken är den största lektionen du har lärt dig om att arbeta med ett team spridda över hela världen?

Jag tillbringar ungefär hälften av min dag på Google Hangouts. Det är förmodligen den enda mjukvaran jag inte riktigt kunde arbeta utan. Det är enkelt och enkelt att ställa in för nya människor, men mördarfunktionen för mig är den fokuserade skärmdelningen. Jag har också försökt använda projektledningsverktyg som Basecamp men jag går alltid tillbaka till gamla gamla e-postmeddelanden. Det är svårt att slå enkelheten och flexibiliteten!

Tittar du på nätet, vars arbete imponerar dig mest just nu?

På byråns sida tror jag att Hello Monday är högst upp i sitt spel. B-Reel, Fi, Odopod (nu Nurun) producerar vanligtvis också bra arbete. Jag tycker alltid om arbetet hos människor som Claudio Guglieri, Anthony Goodwin och Brijan Powell, och jag har faktiskt haft turen att få arbeta med dem alla i olika projekt.

Vad är hemligheten med att odla det bästa skägget?

Raka dig inte.

Ord: Martin Cooper

Denna artikel uppträdde ursprungligen i nettidskrift nummer 257.

Fascinerande Inlägg
Granskning av iPad Pro (M1): Vi får hands-on med den nya 12,9-tums iPad Pro
Läs Mer

Granskning av iPad Pro (M1): Vi får hands-on med den nya 12,9-tums iPad Pro

IPad Pro 12,9-tum (M1) erbjuder en av de bä ta kärmarna om någon in gjort och lika mycket kraft om en tationär dator. Det är det me t flexibla kreativa verktyget på plane...
De 5 bästa 3D-spårningsverktygen för CG-artister
Läs Mer

De 5 bästa 3D-spårningsverktygen för CG-artister

Detta innehåll har tagit med dig i amarbete med HP ZED, en pop-up-butik för annon material i London oho från 29 eptember - 10 oktober 2014. Regi trera dig för HP idag!Att integrera...
Tre saker du inte visste att du kunde göra med InDesign
Läs Mer

Tre saker du inte visste att du kunde göra med InDesign

Adobe InDe ign är känt för ina publicering möjligheter. Med detta kraftfulla verktyg kan du kapa böcker, tid krifter, affi cher, bro chyrer, flygblad - mer eller mindre allt d...