Webbhotell jargong buster: Den ultimata guiden till värdterminologi

Författare: Louise Ward
Skapelsedatum: 3 Februari 2021
Uppdatera Datum: 18 Maj 2024
Anonim
Webbhotell jargong buster: Den ultimata guiden till värdterminologi - Kreativ
Webbhotell jargong buster: Den ultimata guiden till värdterminologi - Kreativ

Innehåll

Vill du skapa din första webbplats? Med så många webbhotellföretag som tävlar om ditt företag är det svårt att veta vilket du ska välja. I vår jargong-busting-guide förenklar vi termerna som du kommer att stöta på när du söker efter det perfekta webbhotellet för din kreativa webbplats.

01. Webbhotellstjänster

När du använder en webbläsare för att besöka en webbplats ber du en fjärrserver för att skicka filer som utgör en webbsida.

Webbplatsfiler lagras på servrar, som är datorer som är anslutna till internet 24/7. Ett webbhotellföretag hyr ut utrymme för din webbplats på en av deras servrar, vanligtvis mot en månadsavgift.

02. Delat webbhotell


Att hyra en hel server till dig själv skulle vara dyrt, så de flesta använder det som kallas delat webbhotell. Din webbplats kommer att finnas på en server som delas av hundratals eller till och med tusentals människor.

Delat webbhotell är billigt. Du behöver sällan något större om du inte har en hektisk webbutik. Men det är fortfarande viktigt att välja ett ansedd företag som inte lägger för många webbplatser som alla tävlar om resurser på samma server.

03. Dedikerad värd

I andra änden av spektrumet finns dedikerad hosting, där du hyr en hel server till dig själv. Det är otroligt flexibelt och prestanda är vanligtvis bättre än med delad webbhotell, men det är dyrt och kräver mycket mer installation och underhåll. Hoppa över dedikerad hosting om du inte har mycket specifika krav i åtanke.


04. VPS-värd

VPS (virtuell privat server) hosting är som ett halvvägs hus mellan delad webbhotell och dedikerad hosting. Tekniskt sett delar din webbplats fortfarande en server med andra människor, men den får sin egen uppsatta partition av diskutrymme, CPU-tid och bandbredd. Du får större kontroll över programvaran installerad på servern än med delad webbhotell. Det är ett rimligt alternativ för små till medelstora företag, men det är vanligtvis överdrivet för personliga webbplatser eller portföljer.

05. Molnhotell

Istället för att lagra din webbplats på en server lagrar molnhotell din webbplats någonstans i ett nätverk av servrar. Vanligtvis kommer din webbplats att dupliceras och vara tillgänglig på flera servrar, vilket kan göra det snabbare för dina besökare.


Den viktigaste fördelen med molnhotell är dess oändliga skalbarhet. Det är enkelt att beställa mer diskutrymme eller bandbredd om din webbplats växer snabbt. Den andra stora fördelen är redundans - din webbplats går inte offline om webbhotellet behöver ta ner en server för underhåll. Missa inte vår sammanställning av de bästa molntjänsterna.

06. Obegränsad webbhotell

Vissa webbplatsföretag erbjuder obegränsad bandbredd, diskanvändning, e-postadresser etc. Detta kallas obegränsat eller obegränsat webbhotell. Men de har alla villkor som anger att det verkligen finns begränsningar för värd för rättvis användning. Så var du än ser det som annonseras bör du förmodligen läsa det som "obegränsat värd - inom anledning."

07. Grön värd

Green hosting är en typ av webbhotell där leverantören bryr sig om att använda miljövänlig teknik. Extra försiktighet iakttas för att säkerställa att miljövänligt material används och att servrarna körs på ett energieffektivt sätt.

08. IP-adress

Varje enhet på internet får en unik sträng med siffror och punkter som kallas IP-adressen (Internet Protocol). Vanligtvis är detta annorlunda varje gång du ansluter till internet, men om du har en dedikerad IP-adress kommer din IP-adress alltid att vara densamma.

Webbhotellföretag erbjuder vanligtvis en dedikerad IP-adress mot en extra avgift. Det är mest användbart när du bygger en stor e-handelsbutik, eftersom det kan vara ett krav på vissa plattformar för betalningshantering att din webbplats har en dedikerad IP-adress.

09. Domännamn

Ditt domännamn (eller URL) är det namn som människor använder för att hitta din webbplats, t.ex. www.mywebsite.com. Domännamn är unika och har en årlig avgift.

Du kan köpa ett domännamn från ditt webbhotellföretag, men du behöver inte. Många människor får sitt domännamn från en separat typ av företag, känd som en domännamnsregistrator. Dessa registratorer säljer och hanterar bara domännamn, men de tar vanligtvis ut lite mindre än webbhotellföretag.

Du anger IP-adressen till ditt webbhotell i domännamnsregistratorns administrationspanel, så när människor går till ditt valda domännamn (t.ex. www.dinwebsite.com) vidarebefordras de till rätt server för din webbplats. Det är lite mer komplicerat att ställa in, men du kan vanligtvis få ditt domännamn billigare än om du får det från din webbhotellleverantör.

10. Bandbredd

I webbhotell hänvisar bandbredd till den mängd data som överförs när människor besöker din webbplats. Webbhotellplaner anger hur mycket bandbredd du får varje månad och hur mycket extra du behöver betala om du går över gränsen. För de flesta personliga webbplatser kommer du sällan att slå på någon form av bandbredd så att du inte serverar stora filer, som videor.

11. CPU

Varje server har minst en CPU (central processorenhet). Det är den del av datorn som utför alla beräkningar. Stora eller komplexa webbplatser kräver mer kraftfulla processorer, och webbhotellföretag tar ut mer för dem. För de flesta webbplatser är det dock inte något du ska betala extra för.

12. Databas

En databas är ett system som arkiverar datamängder. En del programvara som du kanske vill använda för att bygga och hantera din webbplats använder en databas för att lagra inställningar. Till exempel använder ett innehållshanteringssystem som WordPress en databas för att lagra all text på dina bloggsidor och kommentarer. De flesta webbhotellplaner inkluderar stöd för minst en databas, vilket vanligtvis är allt du behöver.

13. Diskutrymme

Ett annat övervägande när du väljer ett webbhotell är hur mycket diskutrymme du behöver. Webbplatser med endast text använder inte mycket diskutrymme. Men när du lägger till bilder, videor och nedladdningsbart innehåll ballonger de i storlek.

14. Upptid

Uptime är en term som används för att diskutera hur länge en server är igång utan avbrott. Du bör välja ett webbhotellföretag som garanterar 99,9 procent driftstid eller bättre. Vissa värdar garanterar 99,99 procent eller till och med 100 procent driftstid, även om de är dyrare.

15. SSL-certifikat

SSL (Secure Socket Layer) är en typ av kryptering som används online som håller data som skickas mellan webbläsare och webbplatser säkra och inte kan läsas av mellanliggande servrar. Ett SSL-certifikat behövs för att detta ska fungera på en webbplats. När en webbplats har ett SSL-certifikat är det tillgängligt på https://www.mywebsite.com istället för http://www.mywebsite.com.

SSL-certifikat är viktiga för e-handelswebbplatser, där känsliga betalningsuppgifter skickas över internet. Vissa värdplaner innehåller ett SSL-certifikat gratis. Andra tar extra ut för en.

Det finns tusentals webbhotell som alla tävlar om ditt företag, men när du förstår allt webbhotellsjargong, kommer du att se att lite skiljer de flesta av dessa leverantörer. När du väljer ett webbhotellföretag, överväg viktiga faktorer, såsom pris, tillförlitlighet och branschens rykte. Du vill ha en webbhotell som är enkel att använda, har bra kundservice och kan växa med dig när din kreativa webbplats expanderar.

Se
Hur man utformar en original sci-fi karaktär
Upptäck

Hur man utformar en original sci-fi karaktär

Jag väljer att kildra en främmande karaktär med humanoidanatomi. Det kulle vara intre ant att göra henne tydligt främmande, men ock å att för öka göra henn...
23 designers och deras fantastiska tatueringar
Upptäck

23 designers och deras fantastiska tatueringar

Oav ett om det är en ultimat hyllning till en favoritarti t verk eller motivera av något djupt per onligt, tannar många kreativa inte vid in för ta tatuering. Och det finn en ak om...
Kom igång med HDR i Photoshop
Upptäck

Kom igång med HDR i Photoshop

High Dynamic Range (HDR) -fotografering gör att fotografer kan fånga hela tonintervallet för en bild. HDR-fotografering använder ett antal parente bilder och låter dig få...